LAGOM

Detta svenska härliga ord som nu trendar runt om i världen utan att någon riktigt kan översätta det. Men vad är lagom egentligen för oss svenskar? Lever vi som vi lär? Eller ses lagom som något trist?


För det första tycker jag vi ska skilja på att leva/göra lagom och att vara lagom. Gillar skarpt denna förklaring: ”Lagom is striving for the ultimate balance in life, when applied to all aspects of one’s existence, can help guide you towards operating at your most natural, effortless state”


För mig är det spot on i så många aspekter, men jag börjar med träning:

Jag gillar träning som är lagom. För mig är det att använda min kropp på dess ”most natural, effortless state”, dvs använda hela kroppen, oftast bara med min egen kroppsvikt, röra mig naturligt, känna efter, inte tvinga och pusha för hårt.

Men vi är helt klart inte lagom längre i vår träning.. Hur många i sin närhet har man inte som ska springa ett antal lopp under sommaren eller hösten, ett maraton räcker inte längre, utan gärna ett ultra. Och ska vi träna så är det antigen eller; det absolut tuffaste och mest effektiva passet, eller det lugnaste av dem alla för att vi behöver återhämtning. Inget mittemellan. Då kanske vi hinner känna efter och fundera vad vi egentligen behöver?

För det var det där med att känna efter.. Har skrivit om det förr, men det blir tydligare och tydligare, att träna lagom kan ofta bli psykiskt påfrestande, för det går i ett tempo man hinner känna efter och utmana sin kropp. På ställen där den kanske känns stel, i obalans eller svag, och det är såklart inte alltid KUL.. Men själva grejen är att man HINNER KÄNNA EFTER… Man kan jobba med de sakerna man känner att jag behöver. Och nej, det är inte alltid det roligaste, peppigaste, mest energiska, men det ger mest resultat i längden. Och NÄR man ska träna på annat sätt än lagom; riktigt hårt eller riktigt lugnt, så har man så mycket mer ut av den träningen.


Jag tror vi behöver mer lagom, ”just the right amount” i våra liv och inspireras lite av kloka översättningar som: ”Lagom encourages you to fully operate within the sweet spot that’s just right for you”


0 views0 comments

Recent Posts

See All

10000